YGS-LYS ve İç Mimarlık Yetenek Sınavı

İç mimarlık eğitimi almak isteyenler merak ettiklerini bu bölümde sorabilirler...

Moderatör: maglor

YGS-LYS ve İç Mimarlık Yetenek Sınavı

Mesajgönderen Myth » 01 Mar 2011 18:36

Merhabalar.
Öncelikle bu sitenin çok düzgün, kullanışlı olmasından ve Türkçe'ye gereken önemin verilmesinden dolayı Yöneticileri ve üyeleri tebrik ediyorum.Sorularıma geçeyim:
1:Ben iç mimarlık eğitimi almak istiyorum fakat ygs-lys ile mi yoksa yetenek sınavı ile mi girmeliyim bilmiyorum.Siz hangi seçeneği önerirsiniz?
2:Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullarda verilen eğitim daha mı iyidir?Çukurova ve KTÜ gibi üniversitelerin puanı orta seviyede yani buraları kazanabileceğimi düşünüyorum ama yeterli eğitim verebilirler mi?Bu okullardaki eğitimler Mimar Sinan veya Marmara'ya göre düşük seviyede midir?
3:İş bulma konusunda bitirdiğimiz üniversite bize artı veya eksi olarak döner mi?
4:Çizimlerim fena değil yani güzel resimler yapabiliyorum.(Çevremdekiler de aynı düşüncede).Bu kurslara katılırsam aşağı yukarı ne kadar sürede bitirebilirim?
5:Bu kursların ücretleri ne kadar?Bu benim için önemli çünkü kurslara fazla bir bütçe ayıramayız.(Fiyatlar aşırı olmadığı sürece sorun olmaz.)
Bu arada ben fen bölümünde okuyorum(lise 4) ve fen bölümünden gidebileceğim üniler ÇUKUROVA ,İSTANBUL BİLGİ ,İSTANBUL TEKNİK ,KTÜ, Kocaeli Ü.
İTÜ deki eğitimin iyi olacağını düşünüyorum ama bu sene kazanamayabilirim.Sizce seneye de sınava hazırlanıp İTÜ'ye girmeye mi çalışmalıyım?
Yorumlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim:)
Myth
Üye
 
Mesajlar: 10
Kayıt: 28 Şub 2011 23:20

Re: YGS-LYS / Yetenek Sınavı

Mesajgönderen creator » 01 Mar 2011 22:21

1-Ygs-Lys ile girmenizi öneririm yani üniversiteye giriş deneme sınavlarında yeterli puanları alabilecek durumdaysanız, yetenek kursları için zaman harcamayın. Kazandığınız bölümdeki öğrenciler de yetenek sınavı ile gelmediğinden ve öğretim üyeleri de sizin sınavla geldiğinizi bildiğinden sıkıntı yaşamazsınız. Önemli olan çok iyi perspektif çizme yeteneğinin olması değil; tasarım yapabilme, farklı olanı ortaya çıkarabilme ve mekânsal organizasyonları doğru bir biçimde kurgulayabilme yeteneğinin olmasıdır. Zaten günümüz koşullarında perspektif ve iki boyutlu çizimleri bilgisayar ortamlarında mükemmel biçimde yapmak mümkündür. Ama yeteneğiniz varsa tek kaçışlı çift kaçışlı perspektifler çizebiliyorsanız veya kısa sürede öğrenip çizebileceğinizi düşünüyorsanız. Hem Lys hem de yetenek sınavlarına girebilirsiniz. Bu size daha fazla seçim alternatifi sunar.

2-Çukurova Üniversitesi iç mimarlık bölümü güzel sanatlar fakültesine bağlıdır. O nedenle yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır. Ama kimi yetenek ile alan üniversitelerde lys puanının da bir miktar etkisi oluyor. Üniversite seçimine gelince büyük şehirlerdeki üniversiteleri tercih etmeye çalışın. Ve öğrenci için ideal şehirleri seçin. İstanbul’da bir üniversite seçmeniz size büyük avantaj sağlar. Bunun yanında Ankara, İzmir, Eskişehir gibi iller de öğrenci için ideal illerdir. Özellikle Eskişehir barınma fiyatları bakımından çok büyük avantajları vardır. Ve Eskişehir tam bir öğrenci kentidir.
Eğitim kalitesine gelince üniversitenin bulunduğu şehirlerin büyüklüğü ile ve büyük şehirlere yakınlığı ile doğru orantılı olarak artar. Ve şunu belirtmeliyim ki kimi taşra üniversitelerinde doğru düzgün bilgisayar laboratuarı ve yeterli sayıda sınıf bulunmamaktadır.
Düzenleme: Çukurova Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü artık MF4 puan türünde öğrenci almaktadır. Yetenek sınavının bir geçerliliği kalmamıştır. Sadece MF4 puan ile yerleştirilirsiniz.

3-İş bulma öğrencinin kendisi ile alakalı bir durumdur. Yani okulu bitirdikten sonra işe diploma girmeyecek işe birey girecek. Kimi insanlar Türkiye’nin en iyi üniversitelerini bitiriyorlar ama iki kelime konuşmaktan, insanlara selam vermekten aciz yetişiyorlar. Şimdi bu insanı kim işe alsın.

4-Ne kadar süre içerisinde öğreneceğinize dair bir fikrim yok. Bu kişiden kişiye değişen bir durum bunu tahmin etmek zordur.

5-Bu kursların ücretleri hakkında bir fikrim yok. Ama google da aratırsanız kurslarla iletişime geçebilirsiniz.
İlk sene bir iç mimarlık bölümünü kazanabilecek puanı almanız halinde tercih edip gidebilirsiniz. Ama puanlar açıklandığı gün bu foruma danışırsanız daha sağlıklı kararlar almanız kolay hale gelir.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Re: YGS-LYS / Yetenek Sınavı

Mesajgönderen byzdgn » 08 Şub 2012 00:07

Merhaba ben de içmimarlık istiyorum.Yalnız şu an hangi üniversiteler yetenek sınavıyla alıyor hangileri sadece sınavla alıyor pek bi bilgim yok.Bir ara 2 3 üniversite hariç bütün üniversitelerin yetenekle aldığına dair bi duyum almıştım ama ne kadar doğru bilmiyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. (:
byzdgn
Üye
 
Mesajlar: 5
Kayıt: 31 Oca 2012 00:35

İç Mimarlık Bölümü Olan Üniversiteler

Mesajgönderen creator » 11 Şub 2012 14:46

Üniversitelerin büyük bir bölümü iç mimarlık bölümüne yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır. İç mimarlık bölümü olan devlet üniversiteleri ve iç mimarlık bölümü olan vakıf üniversiteleri başlıklarını incelerseniz faydalı olur.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Re: İç Mimarlık Bölümü Olan Üniversiteler

Mesajgönderen byzdgn » 12 Şub 2012 18:58

Evet o başlıkları incelemiştim zaten daha önce ama o bilgiler 2007 de paylaşılmış.Ben en güncel hali nedir onu öğrenmek istiyorum.
Düzenleme: Başlıktaki bilgiler güncellenmiştir.
byzdgn
Üye
 
Mesajlar: 5
Kayıt: 31 Oca 2012 00:35

Re: İç Mimarlık Bölümü Olan Üniversiteler

Mesajgönderen byzdgn » 12 Şub 2012 19:12

Mesela zirve üniversitesinde yakında açılacak yazmışsınız yanlış bilmiyorsam bu yıl açıldı zirve de iç mimarlık bölümü. 2011-2012 eğitim öğretim yılı için ilk öğrencilerini aldı. En son 2009 da güncellenmiş bilgiler sanırım. En son hali nedir? 2011-2012 yılında hangi üniversiteler sayısal puanla hangileri yetenek sınavıyla alıyor bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. (:

Düzenleme: Başlıktaki bilgiler güncellenmiştir.
byzdgn
Üye
 
Mesajlar: 5
Kayıt: 31 Oca 2012 00:35

Re: YGS-LYS / Yetenek Sınavı

Mesajgönderen creator » 13 Şub 2012 11:52

Ard arda o kadar çok üniversite açılıyor ki yetişmekte zorlanıyoruz. Apartman aralarına bile üniversite açılmış durumda. Dershane sahipleri teker teker üniversite açmaya başladı. Dershanesindeki öğrencileri de almış üniversitesine. Marmara üniversitesinden, Mimar Sinan üniversitesinden de buldu mu 3-5 sözleşmeli öğretim üyesi al sana üniversite. Bu tür üniversitelerin birçoğu darphanenin para bastığı gibi diploma basıyor. Başka da bir işe yaradıkları söylenemez zaten. Bütün bunlar da yetmezmiş gibi Türkiye'deki bütün üniversite kontenjanlarını ard arda iki kere arttırarak 100 olan öğrenci sayısını 175 yaptılar. Yaptım oldu mantığı ile bu işler olmaz. Öncelikle senin yeterli öğretim üyen varmı? Yeni kadro açılmış mı? Yeterli altyapıya sahip misin? Üniversite olanakları yeterli oranda arttırılmış mı? Bunlar olmadan yapılan kontenjan arttırımı da üniversitenin eğitim kalitesini düşürmekten başka bi işe yaramaz. Yakında Avrasya üniversitesine de açılacak Yeni Yüzyıl Üniversitesine de açıldı, artık bunları görmezden geliyorum. Apartman arası üniversite bunlar. Kısaca apartmaniversite. İşin tadı kaçmış durumda. Mevcut köklü üniversitelerin bile eğitimi yeterli değilken apartmaniversitelerde verilen eğitimin kalitesi ne olur bilemiyorum. :roll:
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Re: YGS-LYS / Yetenek Sınavı

Mesajgönderen byzdgn » 13 Şub 2012 18:07

Evet üniversite sayıları sürekli artmakta.Bu konuda verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ama şu anda üniversite açmayı düşünmüyorum zaten :) okusam yeterli benim için.Okumak içinde mantıklı bi tercih yapmam lazım haliyle.Bunun içinde en son ne durumda üniversiteler hangileri sayısal puanla hangileri yetenekle alıyor bu konuda sizin bilgilerinize ihtiyacım var.Sorumu net olarak yanıtlayabilirseniz memnun olurum. (: Hangi üniversitenin kalitesi ne durumda bunu araştırmadan önce hangisi nasıl öğrenci alıyor bunu bilsem daha iyi olur diye düşünüyorum.
byzdgn
Üye
 
Mesajlar: 5
Kayıt: 31 Oca 2012 00:35

Re: YGS-LYS / Yetenek Sınavı

Mesajgönderen creator » 13 Şub 2012 19:10

Özel yetenek sınavı ile iç mimarlık bölümlerine yerleşecek olsanız dahi YGS sınavına girmek gerekiyor. Bu nedenle sınav klavuzunu almış olmanız gerekir. Eğer klavuzlar henüz basılmadıysa önceki yıllara ait bir klavuz temin edebilirsiniz. Bu sınav klavuzunda en son açılan üniversiteler de dahil olmak üzere (hatta ben bunları yazarken yeni bir tane açılmış olabilir) bütün üniversitelere ulaşabilirsiniz. Özel durum ve koşulları da klavuzdan okumanızda yarar var.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Re: YGS-LYS / Yetenek Sınavı

Mesajgönderen byzdgn » 13 Şub 2012 22:06

Evet sınava girip belli bir baraj puanının olması gerektiğini biliyorum zaten.Tercih klavuzu da almıştım.Ama ben bana daha önce söylediğiniz başlıktaki gibi hangisi sayısal puanla hangisi eşitağırlık puanıyla alıyor hangisi yetenekle alıyor net bir şekilde öğrenebilirm belki diye sordum.Ama yine de teşekkürler.2009 da güncellediğiniz yazıyı 2012 için tekrar güncelleyebilirsiniz de eğer sevinirm.İyi akşamlar. (:
byzdgn
Üye
 
Mesajlar: 5
Kayıt: 31 Oca 2012 00:35


Dön İç mimarlık eğitimi almak isteyenler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir

cron