Restoran Tasarımı Örneği (Müzede Changa)

İç mimari projeler ile mekanların tasarımlarını, işlevselliklerini ve estetik açıdan değerlendirmelerini bu bölümde yapıyoruz.

Moderatör: maglor

Restoran Tasarımı Örneği (Müzede Changa)

Mesajgönderen creator » 08 Haz 2008 17:32

MÜZEDE CHANGA

Tasarım: Autoban
Tasarımcı: Seyhan Özdemir, Sefer çağlar
Konum: Atlı Köşk, Emirgan- İstanbul
Tasarım yılı: 2006

‘Müzede changa’ müze ziyaretçilerinin soluklanması için kaçış yaratan bir müze restoranı. Müzeyi gezmeye gelen insanların girip bir şeyler atıştırmak isteyebilecekleri yumuşak bir mönüye sahip. Zaman içerisinde, tıpkı dünyadaki iyi müze restoranları gibi, doğrudan restorana gelenler de olmaya başlamış. Müşteri ve mimarın ortak hisleri paylaştığı Müzede Changa, tasarım ve zanaatın yarattığı bir mekân olarak Sakıp Sabancı müzesinin içinde yer alıyor.
Mekânın tasarımı autoban ekibine ait. Aydınlatma ekipmanları dışındaki tüm mobilyalar buraya özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş.
Ağırlıklı olarak, ahşap, metal ve mermer malzemelerinin kullanıldığı Müzede Changa 160 malan üzerinde 75 kişi ağırlayabiliyor. Yazın ise 250 m terasla birlikte 160 kişiye ev sahipliği yapabiliyor.
İlk etapta yeni bir yapı olarak sert ve soğuk müze binası ile ‘Changa’nın duruşunu belirli bir denge içerisinde çözebilmek Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar’ın ana sorunsalı olarak ortaya çıkıyor. Tüm modern yaklaşımın içerisinde sıcak bir atmosfer yaratılan mekanda, müze yapısının soğukluğunu kıracak şekilde tamamen ahşap mobilyalar kullanılarak tasarımdaki denge sağlanıyor. Müze yapısının duruşunun yanı sıra Changa’nında ayrı bir duruşu olduğu için bu denge arayışı oldukça yerinde kurgulanıyor. Elde bulunan birtakım verileri dengeleyerek doğru bir tasarım yaklaşımı yakalamak oldukça önemli olan diğer bir nokta olarak ortaya çıkıyor.
Bitmiş bir yapının iç mekanının tasarlanması ve dış mekanın içerisine bu kabuğun yerleştirilmesi kurgulanan senaryoların uyuşması açısından oldukça zor. Ana yapı olan müze binası; taş, ahşap kullanımı ve çok fazla açıklıkları bulunan, kendine göre doğru yaklaşım içerisinde bir kültür yapısı olduğundan Autoban’ın tasarladığı restoran kurgusuyla pek fazla uyuşmamış. Müze binasının bitmiş bir yapı olması sebebiyle fazla bir müdahalede de bulunulamamış. Burada tüm duyguyu kırmak ve Changa’nın verdiği hissi verebilmek için ağaç kullanmak isteyen Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar, cilasız meşe masalar ile sandalyeler tercih etmişler. Bütün mobilyalar Autoban tarafından tasarlanırken, ahşap, sivri kenarlarının hepsi özel olarak yuvarlatılmış. Meşeden yapılmış kayık formunda bir bar kurgulanmış ve bütün geçişler üzerinde çalışılarak, hiçbir sivri geçiş kalmamasına dikkat edilmiş.
İki farklı kot seviyesine sahip mekândaki her parça elde üretildiği için kendine özgü bir eser niteliğinde; kısacası burası özel olarak çalışılmış kimlik sahibi bir mekân olarak ortaya çıkıyor. Gemi pruvası şeklinde bir barın içerisinde çözülen mutfak alanı mekânın farklı lezzetlerinin hazırlandığı kalbi gibi. Herkesin her bir element ile ilişki kurmak istediği mekânda, insanlar teker teker her mobilyayı deniyor. Yurt dışında bilinen mekanlar arasına giren Müzede Changa’nın başarısı oldukça gurur verici.
Wallpaper Dergisinin seçtiği en iyiler 2006 Ödülleri’nde (Best 2006 Awards), rakipleri arasında bulunan New York’ta bir saray restoranı olan Gilt’i de geride bırakarak birinci olması oldukça mutluluk verici. Ayrıca Changa’ları oluşturan ekibin 2007 projeleri içinde Londra’da yeni bir restoran açma projesi de bulunuyor.

Changa sözcüğü, Afrika’nın güney-orta bölgelerinde konuşulan Swahili dilinde ‘karışım’ anlamına geliyor.


Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
En son creator tarafından 10 Haz 2008 20:31 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Mesajgönderen artibir » 08 Haz 2008 17:47

Teşekkür ederiz. :)
artibir
Üniversite Temsilcisi
 
Mesajlar: 64
Kayıt: 23 Ara 2007 01:21
Konum: izmir

Mesajgönderen designer_ilyas » 03 Ağu 2008 10:31

Paylaşım için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
designer_ilyas
Üye
 
Mesajlar: 2
Kayıt: 28 Tem 2008 18:47

Mesajgönderen edaaa » 25 Ağu 2008 13:02

Paylaşim için tesekkürler.
Kullanıcı avatarı
edaaa
Üye
 
Mesajlar: 16
Kayıt: 25 Ağu 2008 12:36
Konum: Bursa / yıldırım

Mesajgönderen bebek » 25 Ağu 2008 23:46

Çok çekici bir mekan duruyor. İnşallah bir gün gitme fırsatımız olur. Tasarımcıların ellerine sağlık. Ayrıca paylaşım için teşekkürler.
bebek
Üniversite Temsilcisi
 
Mesajlar: 113
Kayıt: 11 Ağu 2008 23:03
Konum: İzmir

Mesajgönderen ducambe » 07 Eki 2008 19:59

Autoban ekibi, gerçekten iyi iş çıkarmış. Özellikle ahşap perde, süslü gotik dönemi hatırlattı.
ducambe
Üye
 
Mesajlar: 3
Kayıt: 06 Eki 2008 19:31


Dön Projeler&Mekanlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 11 misafir